BRIAN KALINEC – THE BEAUTY OF IT ALL

Artiest info
Website
facebook
Label: Berkalin Records
Info: Hemifran

Steve Seskin is een componist die in het verleden nummers componeerde voor o.a. Reba McEntire, Marie Osmond, ‘Peter, Paul And Mary’, Tim McGraw, Olivia Newton-John en Waylon Jennings. Hij schreef het nummer “Big Hearted” over de raciale problematiek in Amerika en over het waarom van de onterechte angst die de blanke man blijkt te hebben van anderskleurige mensen. Die ‘song met boodschap’ vinden we nu terug op het nieuwe album “The Beauty Of It All” van singer-songwriter Brian Kalinec uit Houston, Texas.

Het liedje is de enige niet-eigen compositie op zijn veertien songs tellende plaat die geproducet werd door Merel Bregante en die opgenomen werd in twee Texaanse studio’s. Brian Kalinec zingt de albumtiteltrack live op de eerste video bij dit verhaal en het tweede filmpje is een ‘lyrics video’ van het nummer “Redwood Fence”. Brian was een tijdlang voorzitter van de ‘Houston Songwriters Association’ en van de ‘Southwest Regional Folk Alliance’. In die hoedanigheid hielp hij ook bij het realiseren van een aantal projecten voor andere artiesten naast het creëren van zijn eigen soloalbums. Samen met zijn vrouwtje Pam is hij de trotse eigenaar van zijn eigen opnamestudio en platenlabel ‘Berkalin Records’ waarop heel wat lokale artiesten hun platen hebben kunnen opnemen en uitbrengen.

Als soloartiest debuteerde Kalinec met het album “Last Man Standing” in 2007. Daarna volgden de albums “The Fence” in 2012 en in de zomer van 2021 nam hij over de liefde en het dagelijks leven vertellende songs op voor de duoplaat “Let’s Get Away” die samen met de uit Pennsylvania afkomstige zangeres en songschrijfster Kj Reimensnyder-Wagner werd uitgebracht als plaat van het duo ‘Kalinec & Kj’. In de vakpers werd het werk van Brian Kalinec al vergeleken met dat van andere sterren als Rodney Crowell, Jim Croce, James Taylor, John Steinbeck en Woody Guthrie. Vooral het vertellen van interessante verhalen vormt een kernonderdeel in het songschrijversgebeuren van deze muzikant.

De liedjes op zijn nieuwste plaat “The Beauty Of It All” worden op melodieuze en vlot in het gehoor liggende country- en folkmuziek gebracht. Toch hebben wij zoals gebruikelijk toch enkele favoriete nummers uit dit album geselecteerd met de tracks “Breakfast At Midnight”, “Next Door Stranger”, het op werk van Jackson Browne lijkende “I’d Never Expect It” en “River Of Kindness”, maar we zijn ook zeer te vinden voor het akoestische “Fix-It Man” dat ons aan de songs van James Taylor doet denken en het samen met Mando Saenz gecomponeerde nummer “The Wind”. Het derde soloalbum van Brian Kalinec is zeker net zo goed als de tweede voorgaande, misschien zelfs nog ietsje beter.

(valsam)
“The third solo album ‘The Beauty Of It All’ from Houston, Texas based singer-songwriter Brian Kalinec contains fourteen new songs, including the track ’Big Hearted’ about racial problems in the US society, a song that was written for Brian by his friend Steve Seskin. His self-composed storytelling tracks are as usual very strong, both in meaningful lyrics as in haunting melodies.“ – www.rootstime.be